Garden Mall

John F. Kennedy najavio je američko spuštanje na mjesec prije kraja 1960-ih riječima “Odlučili smo otići na Mjesec”, rekao je, govoreći pred ogromnom okupljenom Teksasu 1962. “Odlučili smo otići na Mjesec u ovom desetljeću i raditi druge stvari, ne zato što su lake, već zato što su teške.

Naravno, taj hrabri izazov ispunjen je u srpnju 1969. godine, kada su Neil Armstrong i Buzz Aldrin prvi put izašli iz lunarnog modula Apollo poznatog kao Orao. Nažalost, predsjednik Kennedy nije poživio dovoljno da svjedoči tom znamenitom trenutku, ali Omega je bila tu, jer je Speedmaster bio vezan oko ruku kao ručni sat s dugačkim remenom na svemirskom odijelu NASA-inog astronauta. Istraživanje svemira, međutim, nije jedina veza brenda Omega s predsjednikom Kennedyjem. Njegova veza s Omegom zapravo je započela gotovo desetljeće prije prvog slijetanja na Mjesec.

Uoči izbora 1960., puno prije nego što je pobjednički rezultat bio osiguran, Kennedy – tada američki senator iz Massachusettsa – od svog je prijatelja Granta Stockdalea, političara i poslovnog čovjeka, dobio jedinstveni sat Omega Slimline. Na stražnjoj strani pravokutnog kućišta od 18K zlata, Stockdale dao ugravirati ove riječi: “Predsjedniku Sjedinjenih Država John F. Kennedy od njegovog prijatelja Granta.

Stockdale je bio jasno uvjeren da će Kennedy pobijediti. Naravno, njegovo se hrabro predviđanje obistinilo nekoliko mjeseci kasnije, a poruka ugravirana na poleđini kućišta prekrasnog sata Omega pokazala se proročanskom.

Omega je model lansirala 1957. godine; međutim, njegov legendarni status postavljen je kada je Kennedy nosio sat tijekom ceremonije inauguracije 20. siječnja 1961. Puno je fotografija snimljeno toga dana, no možda je za Omegu najposebniji kadar koji je objavio časopis Life, a koji prikazuje Kennedyja s jasno vidljivim satom.

U ovoj se priči pojavljuje i Jacqueline Kennedy. Kad je Muzej Omega 2005. nabavio povijesni sat, na aukciji su se našla i dva rukom pisana pisma, jedno od Jackie Kennedy napisano 1960. i drugo od predsjednika 1962. Oba pisma uključuju zahvalu Grantu Stockdaleu na njegovom velikodušnom daru. Jackie Kennedy je napisala: “Volio bih da si mogao vidjeti radost na našim licima. To je najtanji, najelegantniji ručni sat. Jack je odmah skinuo zdepastog mališana koji sam mu jednom dala i nije mi nimalo smetalo, jer izgleda kao sat Mickey Mouse u usporedbi s vašim.

On je tako oduševljen time. ”Kennedyjev Slimline sat, sat koji je prorekao budućnost, sada se može vidjeti u muzeju Omega u Bielu u Švicarskoj, gdje nas podsjeća na jedan od najvažnijih trenutaka u američkoj političkoj povijesti.