Garden Mall

Sustavi klima uređaja neophodni su za bijeg od nesnosnih ljetnih vrućina. Ovi uređaji ne samo da cirkuliraju hladan zrak po cijelom domu ili uredu, već mogu poboljšati i kvalitetu zraka uklanjanjem alergena i štetnih bakterija. Iako je uobičajena praksa da vaša klima radi prekomjerno tijekom vrućeg vremena, ovo nije najbolji pristup za održavanje pouzdanog sustava.

Pokvareni klima uređaj na kojem nije odrađen pravilan servis klima uređaja može stvoriti vrlo neugodno okruženje za život i rad. Štoviše, popravci i zamjenski dijelovi mogu biti skupi. Nažalost, čak i najbolji klima uređaj sklon je kvaru ako se ne održava ispravno i nije dobro odrađena montaža klima uređaja .

Svakog ljeta ljudi se vraćaju lošim navikama vezanim za njihove klima uređaje. Kako biste ovo ljeto održali svoje klima uređaje u vrhunskom stanju, evo nekoliko uobičajenih pogrešaka koje treba izbjegavati.

Korištenje jedinice za kondicioniranje pogrešne veličine

Jedno od zlatnih pravila klimatizacije je da veće nije uvijek bolje. Velika jedinica rashladnog uređaja mogla bi osigurati hladan zrak u cijelom prostoru. Međutim, predimenzionirana jedinica može imati nedostatak učinkovitosti i naići na probleme koji vas dugoročno mogu koštati.

Glavni problem s velikom jedinicom je kratko cirkuliranje. To se događa zato što prenaponski sustav vrlo brzo raspršuje hladan zrak, smanjujući temperaturu iznad željene točke. Kako bi kompenzirao hladnu sobnu temperaturu, sustav se sam isključuje. Ovaj ciklus se ponavlja kako bi se održala temperatura, zbog čega jedinica radi teže i manje učinkovito.

Ako je klima premala, morat će se dodatno potruditi da ohladi prostoriju. Unatoč prekomjernom radu, vaš dom možda nikada neće postići željenu temperaturu, što znači da vaši visoki računi za režije ne moraju nužno značiti hladniji dom.

Najbolji način da pronađete rashladnu jedinicu za kondicioniranje odgovarajuće veličine je da se provede test opterećenja. To pomaže odrediti kapacitet hlađenja i energetske potrebe vašeg prostora. Također možete procijeniti BTU potrebne za hlađenje vašeg prostora izračunavanjem kvadrature i visine stropa i unosom mjerenja u BTU kalkulator.

Postavljanje preniske temperature

Uobičajena taktika za vlasnike klima uređaja je spuštanje postavki termostata kako bi brzo smanjili temperaturu. Iako ovo može biti primamljivo kada je vaš dom jako vruć, ne hladi prostor brže; nepotrebno opterećuje jedinicu i uzrokuje gubitak energije.

Bilo kako da postavite temperaturu klima uređaja, ona hladi i raspršuje zrak istom brzinom. Međutim, postavljanje niže temperature uzrokuje nastavak rada sustava nakon što prostorija dosegne idealnu temperaturu. Rezultat je efekt hladnjače i veći račun za struju.

Kako biste spriječili da se vaš dom previše zagrije, uložite u pametni jednozonski mini split sustav. To vam omogućuje da svoj uređaj programirate za vrijeme po vašem izboru. Neki sustavi čak omogućuju daljinski pristup i kontrolu pomoću mobilne aplikacije.

Loš položaj vanjske jedinice i termostata

Položaj vanjske jedinice i termostata ima veliki utjecaj na učinkovitost. Nijedna komponenta ne smije se postavljati blizu izvora topline ili hladnoće, uključujući izravnu sunčevu svjetlost, radijator ili prozor.

Za vanjsku jedinicu optimalno je zasjenjeno područje. Ovakav smještaj omogućuje učinkovit rad bez upijanja dodatne topline od sunca. Međutim, uređaju je također potreban prostor za ventilaciju. Uklonite lišće, grmlje ili druge prepreke oko njega.

Ako je termostat postavljen u blizini izvora topline ili uređaja koji emitira toplinu, to može uzrokovati netočna očitanja. To isključuje klima uređaj, što dovodi do loše kontrolirane temperature doma.

Ignoriranje održavanja

Klima uređaji zahtijevaju redovito održavanje kako bi učinkovito radili i kako bi se smanjili učinci habanja. Filtere zraka potrebno je često mijenjati kako bi se održala učinkovitost i kvaliteta zraka. Filteri su relativno jeftini i lako se zamjenjuju. Također se mogu čistiti kako bi se produžio vijek trajanja.

Pročitajte korisnički priručnik svoje jedinice kako biste odredili koje održavanje je potrebno. Nekim jedinicama filtar je potrebno mijenjati jednom mjesečno, dok drugi trebaju zamjenu filtera jednom svakih šest mjeseci.

Općenito je pravilo da svoj klimatizacijski sustav trebate profesionalno servisirati jednom godišnje. Kvalificirani tehničar može obaviti rutinsko održavanje i savjetovati vas o načinima učinkovitijeg pokretanja jedinice.

Neučinkovito pokretanje klima uređaja

Neispravno pokretanje sustava smanjuje njegovu učinkovitost i negativno utječe na stanje klima uređaja. Mnogi vlasnici klima uređaja ostavljaju svoj uređaj da radi na zadanoj temperaturi dulje vrijeme kako bi održali željenu temperaturu u kući, uključujući i kada su odsutni. Iako to može održati vaš dom hladnim, troši energiju i povećava račune za komunalne usluge.

Najučinkovitiji način pokretanja klima uređaja je da pojačate termostat kada niste kod kuće. Iako će se zgrada tijekom tog razdoblja zagrijati, smanjuje se otpad i dulje održava vaš sustav u boljem stanju.

Mnogi moderni sustavi su programabilni, što vam omogućuje da odredite vrijeme prilagodbe temperature za vrijeme boravka u kući. Pametnim uređajima se može upravljati daljinski pomoću aplikacije tako da možete sniziti temperaturu neposredno prije nego što stignete kući.

Otvaranje prozora

Neki od glavnih razloga za loše funkcioniranje klima uređaja povezani su s ventilacijom. Otvoreni prozori i ispušni ventilatori su izvori gubitka zraka, što utječe na temperaturu prostora. Klima uređaji rade na temelju toga da je prostorija pravilno zatvorena.

Provjerite jesu li vaši prozori zatvoreni i ispušni ventilatori isključeni kada radi vaš klima uređaj. Za maksimalnu učinkovitost, obavite energetski pregled kako biste utvrdili jesu li određeni prozori ili vrata problematični.

Ne koristite ventilatore

Ako se vaš klima-uređaj bori s učinkovitom cirkulacijom hladnog zraka, može biti oštećen, istrošen ili premali. Najbolja stvar u ovom scenariju je da vašu klimu pregleda profesionalni tehničar. Međutim, popravci, zamjenski dijelovi ili potpuna zamjena sustava mogu biti skupi. Ako trebate privremeno rješenje, ventilatori mogu biti korisni.

Prijenosni ili stropni ventilatori korisni su za ravnomjerno raspršivanje zraka po prostoru. To stvara ugodnije okruženje i skida pritisak s klima sustava.

Nemojte zanemariti probleme s klima uređajem. Postoji mnogo načina za održavanje učinkovitog rashladnog sustava. Rutinske provjere, održavanje i servisiranje pomažu u održavanju visoke kvalitete zraka i niskom potrošnji energije. Bez obzira na to koliko ste marljivi s održavanjem, određeni problemi su neizbježni. Ako otkrijete problem sa svojim sustavom, nemojte ga zanemariti.

Manji problemi često su jeftini i lako ih je riješiti, ali mogu dovesti do invazivnijih i skupljih rješenja kada se ne riješe. Vodite računa o svom klima uređaju i izbjegnite uobičajene pogreške sa svojom klimom ovog ljeta.